Voor inkopers van training: Hoe vind je de paardencoach die bij jouw vraag past

De inzet van workshops met paarden als leermiddel gebeurt in trainingsland veelvuldig.  Door het hele land zijn op allerlei locaties en in allerlei settings mogelijkheden op dit gebied.
Maar hoe vind jij als inkoper van een training de juiste aanbieder? Hoe weet je of deze paardencoach, zoals het inmiddels in de volksmond heet, past bij jouw doelstellingen en of deze persoon voldoende kwaliteit aflevert?


Voor iedere inkoper ( HR inkoper, trainer of organisator van een bedrijfsevent) die paarden in het programma wil opnemen, zijn er 6 vragen aan de paardencoach die leiden naar duidelijkheid.
Doelstelling inzet
Het vertrekpunt is dat je weet wat je zelf voor ogen hebt met het proces waarbinnen je de paardencoach wilt inzetten.  Een workshop met paarden in een bedrijfsuitje heeft een heel andere begeleiding nodig dan een workshop in een traject over persoonlijk leiderschap waarin het blootleggen van kwetsbaarheden wenselijk is. De mate van diepgang verschilt per vraag.


Eenmaal in gesprek met de paardencoach die je op het oog hebt, kun je een aantal van de volgende vragen stellen.


1.Wat is je trainingsfilosofie? Het vertrekpunt wat de paardencoach hanteert
Er zijn veel verschillende methodes en denkrichtingen om de vertaalslag te maken van wat er tussen mens en paard gebeurt. De één zweert bij NLP om mee te werken een ander gaat in het gesprek op zoek naar ervaringen in het verleden die hun stempel op het huidige gedrag hebben gedrukt. Misschien is competentiegericht leren wel de overkoepelende leerstelling of juist opstellingswerk waarin hij met mens en paard werkt met het wetende veld.


Een beetje paardencoach kan vrij eenvoudig uitleggen wat zijn of haar visie is en hoe die in de praktijk met de paardentraining terugkomt.


2.Wat zijn de oefeningen die je gebruikt met de paarden om mensen te laten leren? En wat zijn daarvan de beoogde effecten?
Met deze vraag krijg je een beeld van de werkwijze van de paardencoach en kun je een inschatting maken of dat past bij je doelstelling. Je kunt daarmee inzicht krijgen in hoe iemand de vertaalslag maakt van wat er gebeurt tijdens de oefeningen met de paarden. Door hier goed op door te vragen kun je inschatten hoe de paardencoach reflecteert en confronteert op het gedrag van de deelnemer en het paard.


3.Hoe bewaak je de emotionele veiligheid? Het werken met paarden kan heel indringend werken op emoties van mensen, óók tijdens bedrijfsuitjes. Deze vraag maakt duidelijk wat de paardencoach daarin zelf kan en wil betekenen en hoe hij daarmee omgaat.


4.Wat is je ervaring en achtergrond? Zowel in het trainingsvak als met paarden
De kennis en ervaring die je van een paardencoach verwacht bestaat uit twee componenten. De één gaat over het trainers -en coachingsvak maar wat vaak vergeten wordt, is om te vragen naar kennis van en ervaring met paarden.  Ook als je zelf niets weet van paarden is dat toch goed om naar te vragen. Dit geeft namelijk een beeld van de rol die de paardencoach toebedeeld aan de paarden. Het is raadzaam om vooraf jezelf de vraag te stellen wat jij als inkoper belangrijk vindt wat de paarden betreft. Je kunt doorvragen zoals bijvoorbeeld:  Hoe gaat iemand om met veiligheid van de mensen en dieren? Kent de paardencoach de paarden goed of juist niet en wat voor invloed heeft dat op het trainingsproces? Wanneer grijp je in?


5.Hoe ben je verzekerd en hoe verloopt het als er iets gebeurt?
Paardencoaches hebben als het goed is een bedrijfsverzekering waarin het werken met paarden is opgenomen en een idee bij hoe om te gaan met incidenten.  De paardencoach heeft basiskennis over aansprakelijkheid en hoe een verzekeraar daar in grote lijnen mee omgaat. 


6.Heb je referenties die we mogen benaderen? En bel ze om te vragen naar de ervaring die zij hebben opgedaan
Door naar referenties te vragen weet je of iemand al langer in het vak zit, hoe klanten het ervaren hebben en wat de effecten op langere termijn zijn geweest.

Het is lastig om te bepalen wie in dit snelgroeiende vakgebied kwaliteit biedt of wat de best practices zijn. Het is daarom aan de inkoper zelf om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de beste partij is voor zijn doelstelling.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten